Wie ben ik?
Wie ben ik?
Ik ben Sandra Latour. Ik werk de laatste jaren, onder andere voor LEV, als zelfstandig coach voor individuen & groepen en als HRD-adviseur. Ik schrijf maandelijks een korte blog waarin ik mijn ervaringen deel voor de lezers van LEV. Mijn passie in het werken met mensen is: elkaar ontmoeten, de weg naar binnen gaan en met kennis over jezelf, bewust in het leven te staan. Immers als je je zelf kent kun je bewust keuzes maken, richting geven aan jouw leven en blij zijn!
Zakelijke keuzes maken op basis van je gevoel
Herken je dat? Als je een belangrijke zakelijke keuze wilt maken, dat je dan helemaal weggaat van je verlangen en je gevoelens?
In de afgelopen periode heb ik een vrouw gecoacht die met een loopbaankeuze bij mij kwam. Tijdens ons intakegesprek vertelde ze dat zij was gevraagd voor een leidinggevende functie binnen de organisatie waar zij op dit moment werkt. Ondanks dat zij dit als een grote waardering zag, twijfelde ze over haar keuze. Graag wilde zij met mij over haar keuze sparren, met als doel het nemen van het juiste besluit.
“In haar familie is zij de enige met een academische titel en zou ook de eerste vrouw met een leidinggevende functie worden.”
Uit onze vervolggesprekken werd helder dat zij haar afwegingen, om wel of niet “ja” te zeggen op dit aanbod, op een weloverwogen manier kon onderbouwen. Echter deze nadenkendheid gaf haar niet de oplossing voor het maken van een keuze, het gaf juist stof voor nog meer argumentatie en overweging. Het viel mij op dat deze dame niet over haar emoties en gevoel sprak. Geen enkel argument werd op gevoelsniveau en vanuit een verlangen geuit. Toen ik mijn waarneming met haar deelde en vroeg of zij dit herkende, vertelde ze dat rationele argumentatie veilig voor haar is omdat zij dan op basis van goede overwegingen besluiten kan nemen. Op het moment dat wij spraken over hoe zij keuzes voor kleding, menu restaurant en in de liefde maakte, bleek dat zij dit wel op basis van haar gevoel deed. Op mijn vraag: wat is dan het verschil met het maken van een besluit op jouw werk? Vertelde ze dat zij het spannend vindt om een keuze voor haar zelf te maken. In haar familie is zij de enige met een academische titel en zou ook de eerste vrouw met een leidinggevende functie worden, daarbij had zij van huis uit geleerd om keuzes te maken voor zekerheid: behoud wat je hebt.
“Hoor ik er nog bij als ik kies voor wat ik wil?”
Verderop het gesprek bleek dat deze dame eigenlijk heel goed kon voelen wat zij wilde, namelijk deze baan! Vanuit haar gevoel had zij allang een keuze gemaakt. De angst om buiten haar familie te vallen was groot en blokkeerde haar om te uiten wat zij graag wil. In haar leven had zij al vele malen andere keuzes gemaakt dan dat ze haar familie ooit had zien doen. Hierdoor voelde zij zich anders dan de rest waardoor zij zichzelf telkens de vraag stelde: “hoor ik er nog bij als ik kies wat ik wil?”. Door hierover te praten en oefeningen te doen, voelde zij steeds meer de zekerheid dat zij keuzes voor zichzelf mag maken en dat dat vrijheid kan geven.
“Het doel is dat deze vrouw haar zeggenschap terugwint over haar eigen leven om haar verlangens en doelen te bereiken.”
In de komende afspraak gaan wij werken met een bijzonder krachtige methode waardoor het verlangen van deze vrouw centraal staat en dat nemen we dan ook letterlijk. Terwijl we samen in het oog houden waar zij naar verlangt, onderzoekt zij met deze methode wat de oorzaak is dat zij nog niet vrij is om te verwezenlijken wat zij ten diepste wenst. Als ware kijkt zij in een spiegel die haar toont wie zij in wezen is, waar zij warm voor loopt, wat haar tegenhoudt of waar zij liever van wegkijkt. Hierdoor zal zij haar innerlijke wereld verkennen en herontdekken. Het doel is dat deze vrouw haar zeggenschap terug wint over haar eigen leven om haar verlangens en doelen te bereiken. De methode die ik hiervoor gebruik is interactieve zelf-resonantie. Een werkwijze waarbij taal toegang geeft tot het onbewuste. Deze benadering is gebaseerd op het werk van de Duitse psychotherapeut dr. Franz Ruppert.
Mocht jij zelf een loopbaanvraag of een andere vraag hebben waar je graag helderheid over wilt, het eerste gesprek is altijd een vrijblijvende intake waarin we elkaar ontmoeten, kijken of er een klik is en samen over jouw vraag praten. Indien je besluit om een coacht traject te starten, is de ervaring dat ongeveer 6 gesprekken voldoende zijn. Meer weten? Neem dan contact op.
Hartelijke groet,
Sandra Latour