Zorg ervoor dat je huidige personeel niet vertrekt: investeer in ontwikkeling!
In deze huidige krappe arbeidsmarkt is het behoud van gekwalificeerd en gemotiveerd personeel belangrijker dan ooit. Met een recordaantal vacatures en een beperkt aantal beschikbare werknemers is het investeren in het huidige personeelsbestand van essentieel belang voor werkgevers. Het streven naar tevreden werknemers en het voorkomen van personeelsverloop zijn daarbij belangrijke pijlers. Door te investeren in de ontwikkeling van het huidige personeelsbestand kan een werkgever een aantrekkelijke en betrouwbare werkgever zijn én blijven.
Een waardevol instrument dat hierbij kan helpen om het potentieel van medewerkers te ontdekken en te ontwikkelen is een ontwikkelassessement. In deze blog bespreek ik drie voordelen van het gebruik van ontwikkelassessments voor het ontwikkelen van werknemers.
Ontwikkel assessment voor gerichte coaching en ondersteuning
Met een ontwikkelassessment breng je het potentieel van je medewerker in kaart en kan je op basis daarvan de medewerker gericht coaching en ondersteuning bieden. Medewerkers blijven hierdoor getriggerd om zich te blijven ontwikkelen. Ook kan je op basis van het assessment verborgen potentieel in kaart brengen: wellicht heb je wel een potentieel manager in jouw team zitten, of een planner, of een coördinator. Een assessment kan hierover inzicht geven en een impuls geven aan de ambities van de medewerker. Op basis van de resultaten kan er een ontwikkelpad worden opgesteld en kan je een medewerker laten doorstromen naar een volgende functie. Niet alleen leuk voor de medewerker in kwestie, maar ook gezond voor het bedrijf omdat er natuurlijke doorstroom ontstaat.
“Ook kan je op basis van het assessment verborgen potentieel in kaart brengen: wellicht heb je wel een potentieel manager in jouw team zitten, of een planner, of een coördinator.”
Zicht op verborgen talenten en potentieel
Een ander voordeel van een ontwikkelassessment is dat medewerkers zicht krijgen op wat zij naast hun reguliere taken nog meer zouden kunnen doen; dus zicht krijgen op hun verborgen talenten en potentieel. Dit kan hen inspireren en uitdagen het beste uit zichzelf te halen. Als werkgever is het goed je er bewust van te zijn dat we met zijn allen steeds sneller verveeld raken en liever niet meer jaar in jaar uit dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Vaak zijn medewerkers behoorlijk multi-inzetbaar. Alleen is dit niet altijd even zichtbaar. Een ontwikkel-assessment kan hier verandering in brengen en geeft je zicht op welk type klussen of projecten goed bij een medewerker passen. Bovendien vinden medewerkers het vaak leuk om een uitstapje te maken, bijvoorbeeld door het draaien van een project, het leveren van een bijdrage aan een nieuwe ontwikkeling, etc. Win-win voor beide partijen dus.
Reality check
Tot slot is een assessment vanuit het perspectief van de medewerker vaak een reality check: hoe sta ik ervoor en wat kan mij (nog) effectiever maken? Vaak zit dat niet in de daadwerkelijke kennis die iemand heeft. Maar eerder in de meer zachte competenties die nodig zijn voor effectieve gesprekstechnieken, beïnvloedend vermogen, omgaan met weerstand, of überhaupt het omgaan met emoties (van anderen). Door hier meer inzicht in te krijgen en vanuit daar ook vaardiger te leren omgaan met complexe situaties, geeft dat een medewerker ook meer houvast en handvaten. Een medewerker zal soepeler om weten te gaan met tegengestelde belangen en groeien in persoonlijke effectiviteit. Het inspireert medewerkers om moeilijke situaties toch op te zoeken en te doorbreken. Wederom dus niet alleen winst dus voor de organisatie, maar ook voor de medewerker zelf.
“Een assessment is vanuit het perspectief van de medewerker vaak een reality check: hoe sta ik ervoor en wat kan mij (nog) effectiever maken? Vaak zit dat niet in de daadwerkelijke kennis die iemand heeft, maar eerder in de meer zachte competenties.”
In deze krappe arbeidsmarkt is het cruciaal voor werkgevers om te investeren in het potentieel van hun huidige medewerkers. Het inzetten van een ontwikkelassessment kan hierbij ondersteunen en dus waardevolle inzichten bieden in het potentieel van medewerkers, wat kan leiden tot gerichte coaching, natuurlijke doorstroom binnen het bedrijf en verbeterde persoonlijke effectiviteit. Door te investeren in de ontwikkeling van medewerkers, kunnen bedrijven niet alleen aantrekkelijker worden voor potentiële werknemers, maar ook een gezonde en positieve organisatiecultuur bevorderen.
Geschreven door: Miriam Stegehuis
Binnen LEV hr-professionals ben ik actief als assessment psycholoog. Het geeft me veel voldoening om mee te kunnen denken met kandidaten over een volgende stap in hun carrière. Dit kan zowel in het kader van selectie-, ontwikkel-, of loopbaanvraagstukken zijn. Het is mijn streven om niet alleen competenties en vaardigheden in kaart te brengen, maar juist ook iemands drijfveren (datgene waar iemand twinkeltjes van in zijn of haar ogen krijgt).