Het gebruik van Artificiële Intelligentie binnen assessments
Voordat een nieuwe werknemer aangenomen wordt is het belangrijk dat er bepaald wordt hoe een individu op dat moment is en wat natuurlijk voelt voor die persoon. Een persoon moet passen binnen de organisatie, de functie en het team. Dit is zowel belangrijk voor de persoon als voor de organisatie. Een baan waarbij je past binnen de organisatie en de functie is namelijk heel belangrijk voor je gezondheid en werkprestatie. Om te bepalen of iemand past binnen de functie wordt er vaak gebruik gemaakt van assessments. Binnen deze assessments wordt er nu nog gekeken naar iemands IQ-score, persoonlijkheid en vaardigheden, maar er is een verandering gaande. Artificiële intelligentie ontwikkelt zich en is ook overgeslagen naar het assessment vakgebied. In deze blog twee voorbeelden van artificiële intelligentie binnen assessments.
Brainsfirst: het alternatief voor een IQ-test
Niet alle kandidaten hebben een fijn gevoel bij het maken van een IQ-test. Zo zijn er kandidaten die zich afvragen, waarom maak ik eigenlijk zo’n IQ-test? Zij zien de link niet tussen een IQ-test en de functie waarop ze solliciteren. Er zijn dan ook verschillende alternatieven voor een IQ-test op de markt. Brainsfirst is zo een bedrijf dat voor de IQ-test een alternatief heeft ontwikkeld. Zij maken een match tussen het brein van een persoon en het profiel van de functie. Eerst wordt er gekeken welke cognitieve vaardigheden passen bij de functie, een zogenaamd ‘doelprofiel’. Voorbeelden van vaardigheden die getest kunnen worden zijn aandachtscontrole of werkgeheugencapaciteit. Vervolgens kunnen de kandidaten games spelen waarin die vaardigheden getest worden. Hieruit komt naar voren welke kandidaten het beste die cognitieve vaardigheden bezitten. Er wordt dus een match gemaakt tussen het profiel (brein) van de kandidaat en het ‘doelprofiel’. Dit instrument zorgt er dus voor dat de link tussen iemands cognitieve vaardigheden en de functie beter zichtbaar is en ook beter te interpreteren.
Virtual Reality binnen assessments
Tijdens assessments wordt er vaak een rollenspel uitgevoerd om te zien hoe de kandidaat omgaat met een (lastige) situatie die kenmerkend is voor de functie. Tegenwoordig is het meestal zo dat er een acteur is die de rol gaat spelen met de kandidaat. Nog mooier zou het natuurlijk zijn als de situatie realistischer nagebootst kan worden. Nou, dat kan! Virtual Reality kan ook gebruikt worden voor rollenspellen. Virtual Reality is een gesimuleerde omgeving waarbij de kandidaat een volledig afgesloten VR-bril opheeft. Hierdoor voelt het voor de kandidaat alsof de kandidaat daadwerkelijk deelneemt aan de omgeving. Dit betekent dat tijdens een rollenspel de situatie realistischer is voor de kandidaat en dat de kandidaat dus ook authentieker zal reageren, waardoor je uiteindelijk betere voorspellingen kan doen. Daarnaast kan je ook betere voorspellingen doen tussen kandidaten onderling: beide kandidaten krijgen precies dezelfde situatie voorgelegd en daardoor kan je ze beter vergelijken met elkaar.
Vragen?
Vraag het aan één van onze professionals.