Zo maak je een onderscheidende vacature
De spanning op de arbeidsmarkt is weer opgelopen tot gemiddeld 92 vacatures per 100 werklozen (accountancyvanmorgen.nl). Ben je op zoek naar nieuwe werknemers, dan is het dus belangrijk dat je vacatures er tussenuit springen. Wij hebben dan ook 3 tips voor het maken van onderscheidende vacatures die jou verder gaan helpen bij het vinden van het juiste personeel.
1. Een onderscheidende vacature is visueel
Wil je een onderscheidende vacature maken? Maak het dan visueel! In een wereld waarin alles steeds visueler wordt, blijft de recruitment wereld nog achter. We kunnen tegenwoordig overal video’s bekijken, we Netflixen wat af, maar een vacature blijft al zolang als we kunnen herinneren een saaie lap met tekst. Echt super zonde en niet heel wervend… Waarom? Hieronder een paar feitjes.
Ze zeggen niet voor niks dat een beeld meer dan 1000 woorden zegt… Dus grijp die kans en laat je bedrijf zien! Geef kandidaten een échte inkijk in het bedrijf. Informele werksfeer? Toffe team uitjes? Pingpong wedstijden tijdens de pauze? Show het! Voeg bijvoorbeeld beelden toe van die gezellige vrijdagmiddag borrels, die maandagmiddag lunch voor het hele team met heerlijke broodjes, de werkplek, dat teamuitje naar Lissabon… noem het maar op. Laat in beelden zien wat je te bieden hebt. Een informele werksfeer of toffe teamuitjes blijven namelijk lege begrippen als hier geen beelden bij te zien zijn die dit onderbouwen.
“Schuif je huidige medewerkers naar voren als je op zoek gaat naar een nieuwe collega!”
2. Stel je eens voor
De medewerkers zijn natuurlijk heel belangrijk voor een organisatie (misschien wel het belangrijkste?) en zeggen veel over onder andere de werkcultuur. Best wel gek toch, dat je die collega’s bij een vacature dan niet ziet? Vinden wij ook. Schuif je huidige medewerkers dus naar voren als je op zoek gaat naar een nieuwe collega! Een onderscheidende vacature maak je samen met je collega’s. Er is namelijk niemand die de baan beter kan verkopen dan de mensen die al voor jouw bedrijf werken.
Hoe doe je dat dan? Er zijn natuurlijk meerdere manieren om dit te doen, maar voorbeelden kunnen zijn dat je een collega aan het woord laat over de functie, de werksfeer of wat ze waarderen in hun huidige collega’s. Je kan ook iets persoonlijker gaan en collega’s dingen laten vertellen als ‘wat zijn je beste en minste eigenschappen?’, ‘wat is jouw grootste uitdaging?’ of ‘als je mij echt zou kennen, dan zou je weten dat ik…’. Zo leert een kandidaat de potentiële nieuwe collega al een stukje beter kennen.
Zorg er in ieder geval voor dat je je medewerkers in de spotlights zet! Mooie foto erbij en let’s go 😀 Nog een ander voordeel hierbij is dat kandidaten zich verderop in de Candidate Journey ook meer op hun gemak gaan voelen. Wij mensen zijn namelijk altijd op zoek naar herkenning want dit stelt ons op ons gemak. Als de sollicitant dus de collega’s of degene met wie hij/zij het sollicitatiegesprek aangaat al heeft gezien op een foto, dan is diegene minder gespannen tijdens het sollicitatiegesprek of de eerste werkdag. Win-win situatie dus.
Extra tip! Heeft jouw organisatie al een teampage met foto’s van alle werknemers? Nee? Snel maken! Zo kunnen (potentiële) sollicitanten alvast een kijkje nemen naar het team en dat vertrouwde gevoel creëren. Wist je dat deze pagina voor veel bedrijven vaak de pagina is met de meeste bezoekers? We willen nou eenmaal graag naar mensen kijken 😀
Wil je meer weten over hoe jij een goede Candidate Journey implementeert voor jouw organisatie? Ik heb een artikel geschreven met 10 praktische tips voor het verbeteren van de Candidate Journey.
3. Maak gebruik van video
Als een beeld meer dan 1000 woorden zegt… dan zou een video al helemaal veel moeten vertellen toch? Het aantal video’s dat online wordt bekeken neemt al jaren enorm toe. Tegen 2022 wordt er zelfs verwacht dat online video’s meer dan 82% van al het internetverkeer uit zal maken.
Een aantal leuke statistieken op een rijtje:
- De gemiddelde gebruiker is 88% langer op een webpagina met video dan zonder video (Oberlo)
- Een website heeft 53 keer meer kans om op de front page van Google te komen als het video bevat (Insivia)
- Kijkers onthouden 95% van the message wanneer ze dit via een video hebben bekeken (Insivia)
- 78% van de mensen bekijken online video’s iedere week en 55% bekijkt online video’s iedere dag (HubSpot)
- Sociale media posts met video hebben 48% meer views (HubSpot)
- Social video wordt 1200% vaker gedeeld dan tekst gecombineerd met afbeeldingen (Wordstream)
Wil je meer statistieken weten over video marketing? Bekijk dan eens deze blog van Biteable. Hierin worden 55 video marketing statistieken besproken.
Er zijn dus genoeg statistieken die kunnen onderbouwen waarom ook jij moet beginnen met het maken van vacaturevideo’s als je een onderscheidende vacature wil maken. Vacaturevideo’s kun je gebruiken als ondersteuning voor de vacaturetekst, maar je kan hiermee ook de bedrijfscultuur laten zien. Er zit in ieder geval een enorme kracht in video content en al helemaal in authentieke video content waarin je eigen personeel aan het woord komt. Wil je weten hoe je een goede vacaturevideo maakt? Download nu onze whitepaper met tips voor het maken van een goede vacaturevideo!
Een voorbeeld van onze vacaturevideo’s zie je hieronder!
Wil je meer tips voor het maken van onderscheidende succesvolle vacatures? Download nu onze vacaturegids!
Geschreven door: Sophie Post
Binnen LEV hr-professionals ben ik actief als Online (Recruitment) Marketeer. Ik houd mij onder andere bezig met Recruitment Marketing, Employer Branding, Vacature Marketing, Social Media, Advertising, E-mail marketing en Vacaturevideo’s.
Zullen we ook connecten op LinkedIn?