4 problemen die het veroorzaakt als je geen salaris vermeldt in vacatures
Wanneer het tijd is om een nieuwe werknemer aan te nemen, is het belangrijk om niet alleen de functietitel en de taken te beschrijven, maar ook het salaris dat bij de functie hoort. Het niet vermelden van het salaris kan namelijk leiden tot een aantal problemen die het wervingsproces behoorlijk kunnen verstoren. Maar geen zorgen, we hebben de vier belangrijkste problemen voor je op een rijtje gezet in deze blog. Lees snel verder en voorkom dat je deze fout maakt!
1. Minder kwalitatieve sollicitanten
Wist je dat maar liefst 78% van de sollicitanten minder snel zal solliciteren als er geen salaris in de vacaturetekst staat? Sterker nog, 22% van hen slaat vacatures zonder salarisvermelding volledig over (Werf&) Dat is een behoorlijk grote groep potentiële toptalenten die je zou kunnen mislopen als werkgever. Kandidaten verwachten openheid en transparantie, en steeds meer organisaties geven hier gehoor aan door wel het salaris te vermelden. Dus als jij dat niet doet, loop je het risico dat die potentiële topper voor die andere vacature kiest waar het wél vermeld staat. En dat wil je natuurlijk niet, zeker niet in deze krappe arbeidsmarkt.
2. Verminderde aantrekkelijkheid vacature
Uit onderzoek van LinkedIn blijkt wederom dat het salaris op nummer 1 staat als pullfactor voor kandidaten. En dat is niet zo gek, want het salaris geeft een hoop informatie over wat de kandidaat kan verwachten qua niveau van de functie en hoe dit aansluit bij zijn/haar werkervaring en achtergrond. Want laten we eerlijk zijn, een functie kan nog zo mooi zijn, maar als iemand €1.000 meer verdient bij zijn of haar huidige baan, dan wordt de overstap natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk.
“78% van de sollicitanten zal minder snel solliciteren als er geen salaris vermeld staat in de vacaturetekst. 22% van hen slaat vacatures zonder salarisvermelding zelfs volledig over. “
3. Frustratie en verloren tijd
Als een kandidaat solliciteert, dan steekt hij of zij daar waarschijnlijk een hoop tijd en energie in. Misschien wordt het cv wel aangepast, wordt er een mooie motivatiebrief geschreven en wordt het sollicitatiegesprek tot in de puntjes voorbereidt. Als dan later wanneer de kandidaat op gesprek is geweest blijkt dat de salarisverwachting ver uit de buurt ligt van wat je te bieden hebt, dan voelt dat natuurlijk als tijdsverspilling en zorgt voor frustratie bij de kandidaat.
4. Lagere ranking Google for Jobs en jobboards
Wist je dat transparantie over het salaris ook super belangrijk is voor je online zichtbaarheid? Als je namelijk het salaris niet vermeldt, dan kan dat invloed hebben op je ranking in Google for Jobs en kan het zijn dat je minder zichtbaarheid krijgt op jobboards zoals Indeed. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
“Als je het salaris niet vermeldt, dan kan dat invloed hebben op je ranking in Google for Jobs en kan het zijn dat je minder zichtbaarheid krijgt op jobboards zoals Indeed. “
Het vermelden van het salaris in vacatures is dus essentieel voor een effectief en succesvol wervingsproces. Het niet vermelden van het salaris kan leiden tot minder kwalitatieve sollicitanten, verminderde aantrekkelijkheid van de vacature, frustratie en verloren tijd voor kandidaten en een lagere ranking op online jobboards en Google for Jobs. Wees dus als werkgever transparant over het salaris om potentiele toptalenten aan te trekken en te behouden.
Geschreven door: Sophie Post
Binnen LEV hr-professionals ben ik actief als Online (Recruitment) Marketeer. Ik houd me onder andere bezig met Recruitment Marketing, Vacature Marketing, Social Media, Advertising, E-mail marketing en Vacaturevideo’s.
Zullen we ook connecten op LinkedIn?