Zo word je succesvol en zichtbaar binnen jouw organisatie
Voor veel functies is het van belang dat je goed weet hoe de hazen lopen binnen een organisatie: je wilt immers op een zo soepel mogelijke manier je doelen bereiken. In competentietaal heet dit organisatiesensitiviteit. Bij organisatiesensitiviteit gaat het erom dat je inzicht hebt in wat het effect van jouw beslissingen is op andere onderdelen van de organisatie. Heb je ‘voelsprieten’ voor zaken als machtsverhoudingen, besluitvorming en samenwerking binnen jouw organisatie? Hoe sterker jouw voelsprieten voor dit soort zaken ontwikkeld zijn, hoe gemakkelijker je je kan bewegen binnen een organisatie en jouw doelen kan bereiken. Door anderen mee te nemen in jouw plannen, voelen zij zich serieus genomen en je geeft ze een gevoel van invloed. Dat vinden mensen fijn. En het helpt jou dus om draagvlak te krijgen voor jouw ideeën en beslissingen. Al met al een win-win situatie.
Maar goed, hoe doe je dat dan, die voelsprieten ontwikkelen? Hoe ontwikkel je organisatiesensitiviteit? Hoe weet je wie je mee moet nemen in jouw plannen?
Aanvoelen en observeren
Enerzijds is dat een kwestie van aanvoelen en goed observeren: wie heeft beslissingsbevoegdheid, wie heeft er (informeel) veel invloed op het team of de directie? Zeker wanneer jouw plannen consequenties hebben voor andere organisatieonderdelen is het aan te raden om die organisatieonderdelen op te zoeken. Probeer eens aan te sluiten bij bijvoorbeeld een vergadering van dat organisatieonderdeel. Door tijdens de vergadering goed te observeren, kan je een inschatting maken met wie je een vervolgafspraak moet inplannen om jouw plannen verder in de week te leggen of om jouw plannen verder vorm te kunnen geven. Ook krijg je door het bijwonen van een vergadering inzicht in wat voor dát organisatieonderdeel van belang is.
Win informatie in
Om organisatiesensitiviteit te ontwikkelen is het goed om je te informeren: welke belangen spelen er allemaal? Dat betekent veel vragen stellen, je goed laten informeren over de stand van zaken. Ook als de stand van zaken misschien wel minder gunstig is voor de uitvoering van jouw plannen. Dat kan je alleen maar helpen makkelijker in te spelen op mogelijke obstakels.
Vragen mag altijd
Bedenk verder dat je door het betrekken van anderen, het vragen om input vanuit andere invalshoeken dan jouw eigen expertise, de kwaliteit van jouw oorspronkelijke plan versterkt kan worden. Die ene collega van IT kan vanuit zijn vakkennis en ervaring misschien nét het verschil maken tussen een mooi resultaat en een supermooi resultaat! En daarmee kan jij je dus mooi in de kijker spelen!
Heb je nog vragen over organisatiesensitiviteit of wil je meer informatie over hoe je deze tips kunt implementeren? Stuur ons dan een berichtje!
Vragen?
Vraag het aan één van onze professionals.