Werk jij wel vanuit je sterke punten?
Volgens Intermediair maakt maar 17% van de mensen voor het grootste gedeelte van de werkdag gebruik van hun sterke punten. Veel te weinig mensen dus. Er wordt dan ook vaak meer aandacht besteed aan iemands zwakke punten, dan aan de sterke punten. Dit zie je al vanaf jonge leeftijd als kinderen naar school gaan. Als je minder goed bent in wiskunde dan krijg je extra huiswerk om die vaardigheid te verbeteren. Dit effect zie je ook op de werkvloer. Mensen stoppen heel veel tijd in het verbeteren van hun zwakkere punten en vergeten daarbij te focussen op hun sterke kanten. Het is natuurlijk belangrijk om te blijven ontwikkelen, ook je zwakkere punten, maar het is zonde om je sterke punten te vergeten! Te veel focussen op je zwakke punten werkt namelijk demotiverend, zorgt ervoor dat je minder betrokken bent bij je baan en over het geheel minder tevreden bent.
Maar hoe herken je je sterke punten? Volgens Marcus Buckingham kun je je sterke punten herkennen aan 4 factoren: succes, instinct, groei en noodzaak. Marcus Buckingham is een Britse auteur, motiverende spreker en business consultant. Hij is bekend om zijn boek ‘strengths’. Hierin gaat hij in op het idee dat het productiever is om op iemands sterke punten dan zwakke punten te focussen. In deze blog zullen we de 4 factoren bespreken om ervoor te zorgen dat jij weet op welke punten je van jezelf moet focussen.
Succes
Marcus beschreef deze factor als: ‘je bent ergens goed in en je boekt resultaten, je voelt je effectief.’ Ga dus op zoek naar de taken waar jij heel erg goed in bent en waar je de beste resultaten mee behaalt.
Instinct
Deze term wordt beschreven als: ‘je kijkt er vooraf naar uit, je voelt dat je dit moet doen en zoekt situaties op waar je dit kunt.’ Je kunt vast een aantal taken bedenken waar je naar uitkijkt als je die weer mag uitvoeren. Ga eens voor jezelf na welke taken dit voor jou zijn en probeer je hierop te focussen.
Groei
Groei wordt beschreven als: ‘terwijl je het doet, gaat het je met een zeker gemak af, je kunt je makkelijk op deze taken concentreren en voelt je er goed bij.’ Ken je dat gevoel waarbij je in een heerlijke flow zit en je de tijd even vergeet? Je kijkt op de klok en opeens is het alweer 3 uur later. Dit zijn de taken waar jij je dus goed op kunt concentreren en waar je nieuwsgierig naar bent!
Noodzaak
De laatste term, noodzaak, wordt beschreven als: ‘na afloop voel je je goed. Je kunt lichamelijk moe zijn, maar psychologisch voel je je geweldig.’ Het is belangrijk dat de taak je een gevoel van voldoening geeft als je het hebt afgemaakt.
Probeer eens een week lang alle taken die je hebt uitgevoerd op te schrijven en leg deze dan naast bovenstaande 4 punten. Bepaal in welke taken je het meest effectief bent, waar je naar uitkijkt, waarbij je in een flow terecht komt en waarvan je voldoening krijgt. Zo kun je uitzoeken waar je sterke punten liggen en daar ook ruimte voor maken!
Vragen?
Vraag het aan één van onze professionals.